Μικροί σεφ δημιουργούν

Τι είναι η γνώση; Ή συγκεκριμένα τι είναι η σχολική γνώση; Είναι η εκμάθηση κανόνων, μαθηματικών πράξεων, ιστορικών γεγονότων, νέων εκπαιδευτικών θεωριών; Σίγουρα, ναι! Μα όχι, μόνο! Το σχολείο οφείλει να προσφέρει ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της μάθησης με τέτοιον τρόπο που το παιδί να απολαμβάνει κάθε νέα γνώση και δεξιότητα. Η γνώση να έρχεται με χαμόγελα, δημιουργικότητα και ποικίλες εμπειρίες.

Ένα τέτοιο ταξίδι θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ανέξοδο μα συγχρόνως τόσο πλούσιο! Οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του Δ.Σ. Αγίας Μαρίνας -Τριλόφου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο συνεργατικών σχολείων «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο» με σκοπό να παρουσιάσουν τον τόπο τους μέσα από πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και ιστορικές διαδρομές στα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργατικής εμπειρίας καλέσαμε την κα. Μαρία Στικούδη, συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και δημιουργό περιεχομένου YOUTUBE. Η κ. Στικούδη εργαζόταν ως υπάλληλος διοίκησης στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ. Παρουσίασε στα παιδιά 6 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, το σουμάκι, τον κρόκο, το μελισσόχορτο, το αγριοτριαντάφυλλο, το κρίταμο και το χαρούπι.

Ακολούθησε το παιχνίδι της τυφλής δοκιμής. Οι μαθητές/τριες με κλειστά μάτια και χρησιμοποιώντας την αφή, τη γεύση και την όσφρηση προσπάθησαν να μαντέψουν ποιο φυτό έπιαναν. Στη συνέχεια παρασκεύασε μαζί με τα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο ορεκτικό με ψωμάκια και κρέμα τυριού με σουμάκι. Η μαγειρική είναι δημιουργία, έμπνευση, γεύση, παρέα. Όλοι μαζί, λοιπόν, παρέα απολαύσαμε αυτή την εμπειρία και γίναμε για λίγο μικροί σεφ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Μαρία που γεμάτη ενθουσιασμό, χαρά και γνώση «αρωμάτισε» το σχολείο μας με την παρουσία της. Μέσα από την καρδιά μας της προσφέραμε ένα χριστουγεννιάτικο δωράκι και μια κάρτα ευχαριστίας με ένα ποίημα αφιερωμένο στην ίδια.